Инвестицията

  1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (8 Votes)

 Един от любимите ми цитати на велики личности, показателен пример за развитието на човешкият потенциал:   

 „За лудите, за различните, за бунтарите, за размирниците, за кръглите гвоздеи

в квадратните дупки... За онези, които виждат нещата по различен начин – те не обичат правилата. Можеш да ги цитираш, да не се съгласяваш с тях, да ги възхваляваш или да ги очерняш, но единственото, което не можеш да направиш, е да ги игнорираш, защото те променят нещата...

Те бутат човечеството напред и макар и някои да ги смятат за луди, ние виждаме в тях гении. Защото онези, които са достатъчно луди, за да мислят, че могат да променят света, са онези, които наистина го правят.” Стив Джобс

Това е речта та този невероятен човек:

Стив Джобс, човек с харизма и уникална способност да превръща в магия всичко, до което се докосне.

Произнесена на 12-ти юни 2005 година по време на церемонията по дипломирането на випуск 2005 на Станфордския университет, тя се превръща в една от най-вълнуващите речи, произнасяни някога. Тя не се нуждае от особени коментари, но говори повече, отколкото дузина лекции в областта на личностното развитие.

Чуйте я сами и вземете своето за себе си!

„За мен е чест да бъда сред вас в деня на вашето дипломиране, в един от най-известните университети в света. Аз така и не успях да завърша колеж... Днес искам да ви разкажа три истории от своя живот.

Първата история се отнася за свързването на точките.

Прекъснах следването си в Рийдс Колидж още след първите 6 месеца, но след това останах като прекъснал студент още 18 месеца преди окончателно да напусна. Защо се махнах?

Това е започнало още преди да се родя…..

Нямах никаква представа какво искам да направя със живота си и не виждах как колежа ще ми помогне да намеря отговора.  И ето, че похарчих всичките спестявания на родителите си. Затова реших да прекъсна и се надявах, че от всичко това ще излезе нещо добро…..

В минутата, в която прекъснах вече можех да не посещавам редовните лекции, които не ми бяха интересни и да се запиша в други курсове, които изглеждаха интересни….

И голяма част от това, с което се сблъсках благодарение на своето любопитство и интуиция, по- късно се оказа безценно….

По онова време Рийд Колидж предлагаше може би най-добрия в цялата страна курс по калиграфия….

Нямаше и слаба надежда нещо от това да има практическо приложение в живота ми. Но след десет години, когато създавахме първият компютър Макинтош, всичко си дойде на мястото. И вградихме това в нашия Мак. ……

Беше невъзможно да се свържат точките по времето когато бях в колежа. Но гледайки назад, десет години по-късно всичко изглежда кристално ясно.

Ще повторя: не можете да свържете точките гледайки напред в бъдещето. Това може да стане само с поглед назад. Затова трябва да вярвате, че точките някак си ще се свържат в бъдещето ви. Трябва да вярвате в нещо – вътрешен глас, съдба, карма, каквото и да е. Този подход никога не ме е подвеждал и това е, което направи живота ми такъв, какъвто е.

Втората ми история е за любовта и загубата.

Аз бях късметлия – на ранен етап от живота си разбрах какво обичам да правя. Когато бях на 20, Воз и аз създадохме APPLE в гаража на моите родителите. Работихме здраво и за 10 години Епъл се разрастна - от нас двамата в един гараж - до 2-милиардна компания с над 4000 служители.  Година преди това бяхме пуснали на пазара най-доброто си произведение – Макинтош, а аз бях навършил 30.

И тогава ме уволниха.

Как може да те уволнят от компания, която си създал? …

Така на 30-годишна възраст бях уволнен и то публично. Фокусът на моя съзнателен живот си беше отишъл и това направо ме разби….

В продължение на няколко месеца не знаех с какво да се захвана. Чувствах, … че съм изпуснал щафетата, която ми е била предадена, за да я продължа….

И така реших да започна отначало.

Тогава не го осъзнавах, но уволнението ми от Епъл беше най-доброто, което можеше да ми се случи. Бремето на успеха беше заместено от лекотата на това да си отново начинаещ, да си по-малко уверен в каквото и да е. Това ми даде свободата да навляза в един от най-творческите периоди от живота си….

Уверен съм, че нищо от това нямаше да се случи ако не бяха ме уволнили от Епъл. Лекарството беше горчиво, но предполагам, че се нуждаех от него.

Понякога животът те удря с тухла по главата. Не губете вяра! Убеден съм, че любовта към това, което правя беше причината да продължа напред.

Трябва да разберете в какво сте влюбени. И това се отнася не само за работата ви, но и за личния ви живот. Работата обхваща значителна част от живота ви и затова единствения начин да сте наистина доволни е да правите нещо, което смятате за значимо.

А единственият начин делата ви да са значими е да сте влюбени в това, което правите. Ако още не сте го намерили – продължете да търсите! Не се отказвайте! Сърцето ще ви подскаже когато сте го открили. И като всяка страхотна връзка, тази също ще стане още по-добра с времето.

Така че, търсете докато го откриете. Не се отказвайте!

Третата ми история е за смъртта.

Когато бях на 17, прочетох една мисъл, която гласеше следното:

„Ако живеете всеки свой ден сякаш е последният ви – един ден със сигурност ще се окажете прави!“.

Тази мисъл ме впечатли силно и от тогава, вече 33 години всяка сутрин се поглеждам в огледалото и се питам: „Ако днес беше последният ден от живота ми, щях ли да направя това, което се каня да направя сега?“.

И когато няколко дни подред отговорът е „Не“, аз знам че нещо трябва да променя.

Защото почти всичко друго – всички вътрешни очаквания, цялата гордост, целия страх от излагане или провал – тези неща просто се строполяват пред лицето на смъртта и остава единствено истински важното.

Времето ви е ограничено, затова не го губете, за да живеете чужд живот!

Не влизайте в капана на догмата да живеете според очакванията на другите! Не позволявайте чуждите мнения да заглушат вашия собствен вътрешен глас! А най-важното е да следвате сърцето си и своята интуиция. Те някак си вече знаят какви всъщност искате да станете. Всичко друго е второстепенно.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (8 Votes)

Една кратка история за баща и син и рецепта за щастие 

Пет велики тайни за постигане на успех

Научете децата си