Мисли, цитати на Хорхе Букай за любовта, човека, живота, щастието

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.57 (7 Votes)

"Всеки автор – и опитният, и начинаещият пише за себе си. Може някой да не го осъзнава, но със сигурност пише за себе си. Психолозите наричат това "проекция" – ти си във всичко, което правиш – в това, което пишеш, казваш, във въпроса, който задаваш и т.н."

"Основно задължение на човека е да бъде себе си и да обича себе си - и едва тогава той ще приеме другите такива каквито са, и ще може да ги обича истински."

"Щастието не е конкретна дестинация, а насока. Да си щастлив, означава да си в тази насока, която те кара да бъдеш щастлив."

 

"Най-доброто от мен, което мога да ти дам е това, което искам да ти дам. Най-доброто от теб, което можеш да ми дадеш е това, което искаш да ми дадеш. Не искам нищо повече. Искам най-доброто..."

"Интересен е не самият проблем, интересен е шансът да бъде решен и интересен е резултатът, който може да донесе неговото решение."

"Най-добрият начин да бъдеш щастлив е просто да живееш с целия си капацитет на живеене, просто гмуркаш се дълбоко и живееш с пълни обороти, и се наслаждаваш с дълбоки чувства - тогава чувството на любов ще се усилва."

"Никой не може да направи за теб това, което ти сам трябва да направиш."

"Трябва да се научим да извървяваме този отрязък от пътя, в който някои неща остават назад, трябва да се научим да лекуваме раните, които получаваме, когато нещо се променя, когато другите си тръгват, когато ситуацията приключва, когато вече не притежаваме онова което сме имали или вярвали, че имаме..."

"Ако не спрем да се оплакваме и да обвиняваме, че светът е луд, няма да имаме енергията да го променяме."

"Всички имаме необходимост от вниманието и уважението на другите, за да изградим собственото си самоуважение."

Истинската любов не е нищо друго, освен неизбежното желание да помогнем на другия да бъде този, който е. Обичам да мисля за любовта през усилията, които полагаме, за да осигурим свобода на другия да прави каквото поиска, без непременно това да ни харесва. Това е много трудно, но е единственият начин. Когато искаме да ни се случи нещо хубаво, трябва да платим определена цена и да работим за собственото си щастие."

"Ако можех да избирам чувствата си към околните, бих избрал възможността понякога да се влюбвам отново в човека, когото обичам."

"В търсенето на собствената идентичност, няма преки пътища...!"

"Най-лошото от вярванията, които родителите втълпяват и повтарят на децата си, е, че трябва да търсят половинката си.

Защо не се постараем да намерим друг цял човек, вместо да се задоволим с такъв, който е разделен наполовина.

Любовта, за която говорим ние, се гради от цели същества, които се срещат, а не от две половинки, които имат нужда една от друга, за да се почувстват пълноценни.

Когато се нуждая от другия, за да съществувам, връзката се превръща в зависимост, а когато сме зависими, не можем да избираме. А без избор няма свобода. А без свобода няма истинска любов. А без истинска любов, може да има бракове, но няма да има двойка."

"Приликите ни помагат да се открием. Благодарение на различията виждаме какво ни носи близостта..."

"Единствената грешка почти винаги е, че смятаме нашата гледна точка за единствено вярната. За глухия всички, които танцуват, са луди."

"Хората страдат и вгорчават живота си, защото по дванайсет часа на ден се чувстват виновни, че са такива, каквито са. А през другите дванайсет часа вгорчават живота на някой друг, казвайки му какво да прави."

"Много хора допускат грешката да търсят партньор като средство за разрешаване на собствените си проблеми. Смятат, че една интимна връзка ще ги излекува от страданията им, от отегчението, от липсата на смисъл в живота им. Очакват двойката да запълни празнотата в тях. Каква ужасна грешка! Когато избирам партньор с такива очаквания, накрая неизбежно намразвам човека, който не ми дава каквото съм очаквал."

"Искам да ме изслушаш, без да ме съдиш.
Искам мнението ти, не съвет.
Искам да ми вярваш, без да изискваш.
Искам помощта ти, но не и да решаваш вместо мен.
Искам грижите ти, но не и да ме обезличаваш.
Искам да ме гледаш, без да проектираш твоите неща у мен.
Искам прегръдката ти, да не ме задушава.
Искам да ме окуражаваш, без да ме насилваш.
Искам да ме подкрепяш, без да се нагърбваш с мен.
Искам да ме защитаваш, без лъжи.
Искам да си близо, без да ме завземаш.
Искам да познаваш моите черти, които най-силно те отвращават.
Искам да ги приемаш, без да се опитваш да ги промениш.
Искам да знаеш... че днес може да разчиташ на мен ...
Безусловно!"

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.57 (7 Votes)

Габриел Гарсия Маркес – вдъхновяващи мисли, цитати

Паулу Коелю – мисли и цитати за истинските стойности в живота