Усмихнати – и по-красиви и по-добри!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Защо трябва да сдържаме хубавите емоции в себе си, вместо да ги отприщим и да им дадем свобода на изразяване. Тогава изпускаме напрежението и се чувстваме ралаксирали. Смехът носи със себе си положителна енергия и съдейства за мотивацията ни. Хората изглеждат много по-красиви, когато са усмихнати или просто се смеят неконтролирано.

 

Смехът е най-доброто лекарство за всички болести. Смехът ни помага да се справяме по-лесно с ежедневните задачи и стресът. По този начин можем да се предпазим от депресията, напрежението, раздразнението, мъката. Освен това по време на смях се отделя, хормона ендорфин в резултат на което се притъпява болката.

Смехът подобрява нашата работоспособност, нашата креативност, и не само. Смехът е много важен и във взаимоотношенията в семейството, приятелите, колегите, дори и с хората от улицата, магазина. Според проучвания  е установено, че смехът спомага за по-доброто функциониране на кръвоносните съдове. Въздейства на вътрешната стена на кръвоносните съдове, като ги разширява и отпуска. По този начин смехът спомага за доброто състояние на сърцето и мозъка. За това хората с артериална хипертензия трябва да се смеят по-често, за да намалят повишеното си кръвно налягане.

Смехът спомага и за по-доброто изгаряне на калории и свалянето на килограми, подобрява храносмилането и абсорбцията на полезни хранителни вещества. Учените са изчислили, че един час бурен смях топи половин килограм от наднорменото ни тегло.

Смехът е особено полезен за хора с хронични заболявания, които могат да изпаднат в депресивни състояния, защото независимо колко тъжни или отчаяни се чувстват, чрез смеха може отново да се почувстват щастливи и заредени с позитивна енергия.

Когато се смеете, въздухът преминава през белите дробове със скорост 100 км в час и освобождава бронхите от натрупаната слуз. Така се облекчава дишането при възпалителни процеси, като бронхит или астма, повишава потентността, а имунната система започва да изработва най-полезните за организма хормони, хормоните на щастието и потиска негативните процеси – умора, слабост, стрес.

По време на конгрес на Международното общество по изучаване на смеха били докладвани данни за раково болните, където се посочва, че сред тези, които се смеят редовно, процентът на излекуваните е по-голям и медицинските показатели – по-добри.
Специалистите изчислили, че ако човек се смее 17 минути в денонощието, това удължава живота му с цяла година. В Япония с успех се провеждат сеанси по смехотерапия в клиниките за туберкулозно болни. В Малайзия, в края на сесията обучават студентите на особени дихателни упражнения, имитиращи смях. След това те успешно и леко вземали изпитите си по време на сесията.

Психолозите ни съветват да гледаме на живота си отстрани, като участници в скрита камера. Така и най-песимистичните ситуации и възприятия ще се сменят от сълзи и нерви на щастлива усмивка и звънлив смях.

Отидете срещу огледалото и се вижте как изглеждате когато сте ядосани. Накарайте близък да ви снима, когато не очаквате и когато сте нервиран, стресиран, отчаян.  Погледнете се, а след това си отвърнете с усмивка! Разсмейте се силно, от сърце,  подарете си здраве! При това безплатно!

И нещо много интересно: Психолозите смятат, че  в смеха на откритите хора преобладава гласната “а” - ха-ха.  Смеят се сърдечно и от сърце. Те са лоялни, активни, но непостоянни.

В смеха на флегматиците и меланхолиците, неуверените в себе си хора трудно преобладава звукът “е” - хе-хе. Смехът буквално е скрит в устата им. Такива хора са недоверчиви, сякаш поставят дистанция между себе си и хората. Ако подобен вид смях, обаче звучи твърдо, това е вече намек за презрително отношение.

В смеха на наивните, лековерните и сервилните хора преобладава “и” - хи-хи.   Този хихикащ смях може да звучи искрено или притворно, кокетно или наивно. Той е типичен за жени, които искат да изглеждат млади или по-скоро да се покажат такива.

Понякога този вид смях звучи злорадо,  става дума за ехидност, ирония или притворство.

Смеещите се на “о” - хо-хо са благородни и смели хора. Понякога такъв вид смях демонстрира състояние на отпуснатост или учудване. Може и да изразява защитна реакция към човек, който те е засегнал. Този вид смях може да изразява и упоритост, и протест.

На “у” - ху-ху се смее онзи, който се опитва да посреща опасностите с усмивка.
Този смях изразява засилващ се страх или уплаха.

Всичко, което ще ви накара да се смеете е позволено - филми, книги, вицове, приятели. Позволявайте си продължителен смях на висок глас  винаги, когато нещо ви се стори смешно. Хората край вас могат да си помислят, че  нещо сте странен, но може би скоро и те ще се присъединят към вас — дори ако не знаят за какво се смеете.

Някои болести могат да бъдат заразни, но никоя не е така заразна както лекарството — смях. Вижте защо, заслужава си:

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

 

 Това, което управлява живота ти

4 генетични причини за бедността