За Дяволското гърло и амулетът на Орфей

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.38 (4 Votes)

За пещерата Дяволското гърло … и има ли сходство между историите за Орфей и Исус Христос? Каква е всъщност легендата? Какво общо има България с това? Орфей слиза в царството на Хавес, а Исус се оправя към рая…

Според  гръцките митове Орфей слиза в подземното царство. Пътят му минава през район, някога част от Древна Гърция, който днес лежи в пределите на България в Триградското ждрело, клусура от мраморни скали.

От  ръба на ждрелото се вижда Дяволското гърло. Именно тук според легендата Орфей се спуска в подземното царство, за да спаси любимата си Евридика.

Митичен гръцки герой, един от аргонавтите известен с красивия си глас. Според митовете той се спуска в царството на Хадес, за да спаси мъртвата си съпруга и там се преобразява, за да се завърне като пророк с богати познания за да  учи траките на нова религия.

Наименованието на Дяволското гърло идва от изхода на пещерата, който е във формата на дяволско гърло, както и от многобройните легенди за нея от времето на траките, когато хората смятали,  че тя е входът към другия свят, светът на безсмъртието.  Въпреки многогодишните проучвания от страна на геолози, спелеолози и други специалисти, все още никой не  е успял да проследи пътя на реката.   

Реката, която разделя света на живите от този на мъртвите. Реката, която тече през отвъдното. Падат огромни предмети и изчезват без следа и никога не се появяват в другият край на пещерата. 

Подземен поток свързван с прословутата река Стикс – водната граница между нашият свят и подземният свят или царството на Хадес,  Богът на мъртвите. 

Недалеч от там са руините на древен град високо в планината – Перперикон, който някога е бил великолепен каменен град, защитен от укрепени стени с дебелина 3 метра. Сред руините са запазени олтари, които някога са били част от храм, издигнат в чест от Бога на виното и сексуалните удоволствия, известен на гърците с името  Дионисий, а на римляните като Бакхус. 

Според митовете Орфей станал последовател на Дионисий, но после напуснал култа и обявил Аполон, Бога на разума и интелекта за върховен Бог. Прокълнат като еретик,  паднал жертва на мъчителна смърт в ръцете на жени, последователи на Дионисий.  Орфей бил реформатор и започнал да налага нова религия, нова теология, като най-важният елемент от учението му бил свързан с това, как да направим душата безсмъртна.

Каква е тайната на овъгленият папирус, който е на 2500г.  – най-старият ръкопис оцелял в Европа, за който се оказва, че е религиозна поема, писана от самия Орфей, за времето, когато християнството приема част от вярванията и ритуалите на езически култ, когато хората все още не са подозирали, че християнството ще се превърне в част от най-значимата религия на света. 

 Древните досиета Х – Мечът в камъка и амулетът на Орфей - филм на National Geographic

(Първата част от филма е за Мечът в камъка – Една история за Артур, кралят на британците. Дали това е легенда за Артур Камелот и кръглата маса или за истински крале и кралици на Англия? Макар, че няма доказателства, описанието на Артур и меча в камъка вдъхновяват разказвачите на истории от векове.  Една вълнуваща история за война, мир и духовност – истина или легенда, налични документи. .. има ли връзка между мечът на Галгано и Артур?

Историята за амулетът на Орфей започва от 21минута на филма. Кликнете върху картинката.)

 

Людмила Филипова е автор на редица успешни романи, по три от които се разработват международни филмови продукции. По романът й „Мастиленият Лабиринт”, National Geographic заснема и излъчи документален филм с участието на авторката, където се разказва за много от местата  свързани с легендата за амулетът на Орфей.  „В България има много доказателства, свързани със загадката за Орфей, като например храмове и една много интересна пещера, наречена Дяволското гърло.“  - казва самата Людмила.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.38 (4 Votes)

Дежавю в света на мистиката и вълшебствата