Необходимо ли е да си спомним съня си

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

„Сънищата са за нас начин да проникнем в същината на неосъзнатите си чувства и емоции, които може да са били изтласкани в подсъзнанието. Освен това сънищата често ни дават ключ към решаването на определен проблем, с който не сме могли да се справим по време на бодърстване“ - Малиновски

 

Сънищата са необходими на нашата психика. Чрез тях съзнанието ни се освобождава от негативните мисли, страхове, от натовареното ни ежедневие. Помагат ни да изразим онази част от себе си, в която сме слаби, уязвими и раними. Съдействат ни да помислим над онова, което се случва в живота ни по странен за нас начин.

Научно е доказано, че сънищата или припомнянето дори на част от съня ни помагат при вземането на сериозни решения в живота, при изграждане на определено поведение спрямо хора или ситуации.

Хората  в повечето случаи забравят сънищата си още в първите минути от събуждането си и по този начин пропускат  важни моменти от пътя към себе си.

За да разберем и използваме пълноценно сънищата си е необходимо да развием умението да ги запомняме. Ще са безполезни, просто ако ги забравяме.

Ето и някои препоръки, които биха ви помогнали да си ги припомните:

Направете си дневник на сънищата! За да можем по лесно да запомним или възстановим съня си е необходимо вечер преди лягане да поставим до леглото лист/дневник и химикал и да заспим с мисълта, че на сутринта след като се събудим ще напишем съня си на листа. Подсъзнанието ни се настройва за това действие и ще изпълни задачата си.

На сутринта, когато се събудим ще се опитваме да възпроизведем съня си най-вече като изживеем основното чувство от съня, докато не се появи и самият сън, защото сънищата се изграждат въз основа на чувствата, които изпитваме.  

Записвайте всичките си сънища със всичките картини, идеи и емоции, независимо колко неясни и странни са те. Бъдете максимално открити и искрени.

Като ги записвате в дневник ще можете да проследите за повтарящи се неща и сигнали и да си направите определени изводи.

Преди да заспите си изградете нагласа да си припомнете как е минал денят ви отзад напред и да запомните сънищата си, които сънувате. Повторете си мислено: "Когато се събудя, ще помня съня си."

Когато се събудите:

  • Затворете очите си и не се местете, докато не си спомните възможно най-много неща
  • Проследете съня си на обратно
  • Опитайте се да си спомните всички сънища
  • Помислете си за събития, които може да са предизвикали съня ви
  • Не се разочаровайте, ако не си спомните нищо
  • Не забравяйте съня преди да си го запишете, защото:

"Сънищата са картини от книгата на живота, която вашата душа пише за вас." - Марша Норман.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Великите тайни на сънищата

Тайната

Дежавю в света на мистиката и вълшебствата